Malý Pieninský Maratón

Blog detail

Malý Pieninský Maratón 27 aug

Malý Pieninský Maratón

Malý pieninský maratón – MPM – je bežecké podujatie, ktorého história siaha do minulého storočia, kedy sa v rokoch 1982 – 1991 uskutočnilo jeho desať ročníkov. Po dlhšom období nečinnosti v tejto oblasti, prišiel rok 2008. Vtedy sa 25.10. pod hlavičkou BKSL konal prípravný a prechodný ročník za účasti 39 bežcov. Na nasledujúcom 11.ročníku sa už predstavilo 70 účastníkov, ktorých však prekvapilo studené počasie so snehom. Preto sa organizátori rozhodli presunúť termín na začiatok septembra a povolený limit účastníkov bol stále naplnený. V r. 2012 si organizátori uctili pamiatku svojho zosnulého člena a MPM je odvtedy aj Memoriál Bohuša Ježíka. V r. 2015 došlo k navýšeniu limitu účastníkov-250 a zároveň ustáleniu termínu behu- 15.9.-štátny sviatok. Po zániku BKSL prevzalo organizáciu akcie naše občianské združenie MPM ,o.z. V roku 2023 tak privítame záujemcov na 25. ročníku.

O obnovenie podujatia sa zaslúžili manželia Danka a Janko Korčákovci, majitelia Kúpeľov Smerdžonka a Laco Šimko, predseda novovzniknutého Bežeckého klubu Stará Ľubovňa. Ich vzájomná synergia vzkriesila tradíciu tohto pekného behu, ktorý si pomerne rýchlo získal srdcia bežcov. Tí prichádzajú z celého Slovenska a tiež zo zahraničia. Láka ich veľmi pekná príroda a prostredie, dobrá organizácia, prístupné štartovné, zaujímavy termín a celková atmosféra podujatia. Vďaka týmto atribútom je o podujatie veľký záujem a účastnícky limit je rýchlo naplnený. Beh nemá komerčný charakter a zachováva si svoju filozofiu, kde nie sú podstatné výsledky a rekordy, preto nie sú vekové kategórie ani finančné odmeny pre víťazov, ale dobrý pocit, zážitky a spokojnosť všetkých zúčastnených.

Na Vašu účasť sa tešia členovia MPM o.z., naši partneri, naše rodiny a priatelia, bez ktorých by sme to nedokázali a ktorým týmto vyjadrujeme vďaku a úctu.

Viac info sa dozviete na tomto odkaze.